TU Eindhoven betaalt forse boete voor het niet willen opvangen van hbo’ers

De Technische Universiteit Eindhoven moet flink de beurs gaan trekken. De universiteit weigert om 300 hbo-studenten in haar UniversiteitsBibliotheek op te vangen, die gevlucht zijn voor erbarmelijke studeeromstandigheden. Ze zal daarom zo’n €243,753 moeten ophoesten als boete, opgelegd door de Nederlandse staat en het COA.

Het plan van het Nederlandse kabinet om hbo’ers naar ratio te verdelen over de landelijke UB’s stuit op weerstand bij het Eindhovense College van het Bestuur en haar studenten. Volgens een TU/e-woordvoerder zit de UB al vol met TU/e-studenten en veroorzaken de “gelukszoekers” (hbo’ers, red.) dikwijls “een hoop overlast” en kunnen ze “niet omgaan met de TU/e-cultuur.”

De boete vormt mogelijk een flinke financiële strop voor de universiteit. Toch wanhoopt het College van Bestuur niet, bij monde van haar voorzitter Jan Mengelers: “Deze beslissing heeft ongetwijfeld ontzettend veel draagvlak bij onze studentenpopulatie. Als elke student een paar tientjes lapt zijn we voortaan voorgoed verlost van hbo’ers.”

 

Beeld: TU/e