Rector tegen eerstejaars zonder BSA: “Ja, dus?”

Rector Magnificus Frank Baaijens heeft zich allesbehalve populair gemaakt met zijn optreden in het Omroep Brabant-programma “Doe jij maar lekker HBO”. De TU-hoogleraar reageerde volgens honderden kijkers ‘schaamteloos’ en ‘onmenselijk’ op een eerstejaars die vreest voor uitzetting naar het HBO: “Ja, dus?” De rector was vanavond onbereikbaar voor commentaar.

In de documentaire, die op 8 november wordt uitgezonden op Omroep Brabant, volgt tv-persoonlijkheid Tim Hofman (30) vijf van de ongeveer vierhonderd studenten die op de TU/e zijn begonnen aan een studie, en wettelijk gezien moeten worden uitgezet naar de Fontys, waar ze ‘thuishoren’. Met 40.000 handtekeningen wil hij CvB-leden overtuigen om de studenten op de TU/e te houden.

De reactie van Baaijens schiet bij veel kijkers in het verkeerde keelgat. “Oke Frank, als een kind recht tegenover je z’n angst uitspreekt, is jouw reactie: “ja, dus?” Ik weet niet, maar ben je verder helemaal oké?”, schrijft Frank Martins op Twitter. Cynthia Vegers, oud-hoogleraar van de Universiteit Tilburg, vraagt zich af of de houding van Baaijens ‘amoreel of immoreel’ is. “Of een voorbeeld van wat in de psychiatrie een gebrekkige gewetensvorming wordt genoemd?”