Pleinvrees meest voorkomende angst onder studenten

Resultaten van een recent onderzoek tonen aan dat pleinvrees de voornaamste angstoorzaak is onder TU-studenten in Eindhoven. Vooral het 18 Septemberplein blijkt een grote angstgegner onder de studenten.

“Alleen al het idee om op te gaan in die massa burgers.” Verklaart een student die wenst anoniem te blijven wegens schaamte. Een medestudent lijkt er laconieker over te doen; “Het is naar mijn mening wel goed om je af en toe onder het volk te bevinden. Gewoon de kraag even omhoog trekken en flink doorlopen.”

Een woordvoerder van de gemeente die aangesproken werd op dit wezenlijk probleem verklaart dat er gewerkt word aan een concrete aanpak. “Met professionele hulp is het voor elke student mogelijk over deze angst heen te komen. Er zijn behandelingscentra waar we studenten geleidelijk bloot kunnen stellen aan een hogere dosering imitatie-burgers zodat er gewenning wordt gecreëerd. Mocht de aandoening zich zo ernstig manifesteren dat het functioneren van de student schade oploopt, dan zijn er procedures waarbij de inzet van surrogaat-studenten en alcoholische drogering de student in kwestie helpt te acclimatiseren in de situatie.”

Op de tweede en derde plek in het onderzoek kwamen respectievelijk schoolverlatingsangst en bierprijsverhogingsfobie.