Onderzoek toont aan: na 15 minuten weglopen bij tentamen nadelig voor resultaten

In de wereld van het studentenleven is afgelopen maandag een wonderbaarlijke ontdekking gedaan. Wetenschappelijk onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau GFK heeft aangetoond dat na een kwartier de tentamenzaal verlaten vaak nadelig is voor de cijfers van studenten. 90% van de studenten blijkt een tentamen niet te hebben gehaald als hij of zij na een kwartier weg gaat (99% als alfastudies niet worden meegenomen).

Chris Kapers, onderzoeker bij GFK verklaart: “Studenten hebben waarschijnlijk te veel vertrouwen in hun tentamens of willen alvast meer tijd hebben om voor andere vakken te leren. Daarom gaan ze zo snel de deur uit.”

Lucas Vervaart (27, 9e jaars Technische Bedrijfskunde) zet vraagtekens bij het onderzoek: “Ik ben ook wel eens gewoon een uur lang blijven zitten en toen had ik het ook niet gehaald. Verder heb ik natuurlijk een reputatie hoog te houden, als ik niet bij de herkansing ben gaan mensen toch praten. Het is een levensstijl. Velen snappen niet hoeveel werk er gaat zitten in helemaal niets halen.”

Bart van Ransbergen (25, 7e jaars Technische Wiskunde) heeft nu eindelijk duidelijkheid over wat er fout gaat: “Ik dacht altijd dat de tentamens te moeilijk waren, dat ik te veel sliep tijdens de colleges of dat ik langer dan een half uur had moeten leren, maar nu blijkt dat ik gewoon niet na 15 minuten weg moet gaan! Wat een openbaring!”

Karin Aalsbeek (21, 3e jaars Industrial Design): “Wat zijn tentamens eigenlijk?”

Foto: Singcore