Voorstel voor nieuwe faculteiten lekt uit: Scheikunde en Innovation Sciences gaan samen voor klimaatneutraal

Er gingen al langer geruchten over de wensen van het CvB om het makkelijker te maken om beleid door te drukken, of zoals ze het zelf noemen, efficiënter te werken. Na recente berichtgevingen van Cursor blijkt het samenvoegen van faculteiten de manier te worden waarmee deze wens vervuld moet worden. Ondanks een informatiesessie bleef het weer traditioneel onduidelijk wat de concrete gevolgen van deze plannen zouden zijn. Echter heeft de Slash toegang gekregen tot een opzienbarend document dat meer duidelijk brengt.

Het meest schokkende deel van het plan, dat in handen is van de onderzoekredactie van de Slash, is het volledig opheffen van de faculteit Wiskunde en Informatica. Dit blijkt echter vrij logisch, aangezien 90% van de medewerkers van W&I toch alleen vakken geeft aan andere faculteiten. Het is dan ook een kleine en simpele stap om deze mensen daar ook onder te brengen en de rest van de faculteit op te doeken.

Daarnaast is het samenvoegen van de faculteiten Scheikunde en het Innovation Sciences-deel van de huidige faculteit IE&IS, ook zeer controversieel te noemen. Deze faculteiten zouden samen verdergaan als de faculteit Sustainable Innovation & Chemistry (SIC, niet te verwarren met de CIC). De doelstelling van deze faculteit zou worden om de scheikundige tak klimaatneutraal te maken. Tegelijkertijd kan Innovation Sciences de extra funding vanuit o.a. de voormalige Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij goed gebruiken.

Verdere samenvoegingen die al volledig uitgedokterd zijn, is de nieuw te vormen faculteit Lean Biomedical Engineering (LBE), voortkomend uit het samenvoegen van BMT en TBK met het doel om de bloedsomloop verder te optimaliseren. Daarnaast trekt ID in bij EE en AP in Flux aangezien Industrial Design ook wel eens LEDs en Arduinos gebruikt. Zij gaan verder onder de naam Engineering Design (ED) naar het voormalige tweedejaarsvak, waar EE-ers en ID-ers van oudsher het grootste deel van de taken oppakten.

Als laatste zullen Bouwkunde en Werktuigbouwkunde verdergaan onder de naam Bouwkunde, simpelweg omdat hiervoor enkel het woord werktuig doorgestreept hoeft te worden op al het briefpapier van de voormalige faculteit. Wel zo efficiënt.

Groepswerk verboden na vertrek community manager

Het vertrek van community manager Erik de Jong heeft grote gevolgen voor de TU/e. Bij zijn aantreden bestond groepswerk nog amper, maar in een paar jaar heeft hij een (h)echte community op touw weten te zetten.

En als je eenmaal een community weet te managen, komt de samenwerking praktisch vanzelf. OGO-hokjes (te vinden onder de categorie ‘lecture rooms’ in BookMySpace red.) schoten uit de grond. Er bestond geen kans om de campus op te komen zonder een drang dwang te voelen om samen te werken. Dat is vanaf half maart verleden tijd, want met het afscheid van Erik de Jong verdwijnt samenwerking definitief van de campus.

“Na jarenlang nadruk leggen op het belang van samenwerking, hebben we toch besloten om afscheid te nemen van groepswerk” aldus kersvers hoofd-ESA Daisy van der Schaft. “De eerste stap voor groepswerk is het vinden van de “community feeling”, en dat is simpelweg niet meer mogelijk zonder community manager, want wie moet nu de mensen bij elkaar houden?”

De vraag of er een nieuwe community manager aangesteld zou worden hoeven wij niet te stellen. De TU/e is namelijk totaal niet op zoek naar onderlinge samenwerking, tenzij het met de Brainport regio of Shell is.

Voor wie heimwee voelt naar een OGO-hokje: komt allen naar de Zwarte Doos, 26 maart 16:00 voor de afscheidsborrel van de originele community manager. Directeur ESA: “Veel meer mensen gaan niet passen dan er nu uitgenodigd zijn.”

De Slash lanceert nieuwe politieke partij: De Slash

Na lang wikken en wegen heeft de redactie van De Slash, het platform voor irrelevant TU/e nieuws, besloten een nieuwe stap te zetten in haar bestaan met het oprichten van een nieuwe politieke partij met de verrassende naam: De Slash.

“We merkten al langer een groeiende onvrede over de oververtegenwoordiging van relevante topics tijdens de UR, terwijl de studenten juist op zoek zijn naar een beetje irrelevantie in deze hectische tijden.” aldus lijsttrekker Alfred J. Kwak

In de campagne-tactiek gaat de partij wel mee in de nationale tendens “We hebben gemerkt dat het totaal niet nodig is om met een realistisch partijprogramma te komen, want je kan hier na de verkiezingen toch direct vanaf stappen. Daarom zijn onze standpunten zo gekozen dat ze zowel onweerstaanbaar als onrealistisch zijn.”

De oplettende TU/er zal onze campagneposters al hebben opgemerkt. Als je de QR-codes van alle 6 de kandidaten scant, maak je kans op een klein opblaasvogeltje voor in bad! Om dit ook mogelijk te maken voor de thuiswerkers, zetten we ze hieronder ook een keer op een rijtje.

Onze lijsttrekker Jodocus is een vrolijke gele eend, niet te verwarren met het symbool van onze politieke opponent. Hij is vaak te vinden bij de vijver van Atlas. Naast knuffelkuikentjes is hij om persoonlijke redenen ook voor het autovrij maken van de campus.

Met de nummer twee op onze lijst, Zazu, is er altijd wel wat te kwetteren. Vandaar dat hij ook snel werd uitgeroepen tot campagneleider. Hij fladdert altijd wel ergens rond en is zo goed op de hoogte van wat er speelt in de wandelgangen. Om de campus bereikbaarder te maken ziet hij graag auto’s terugkeren op de groene loper.

Op nummer 3 staat een man met veel politieke ervaring in de familie. Meneer de Uyl, begonnen net als zijn broer bij de PvdA heeft op de TU/e vooral veel kennis binnen het CEC. Met deze invloed is hij de man die ons een overwinningsnederlaag kan bezorgen!

Kowalski, onze nummer 4, staat voor inclusie en voor duidelijkheid. Met zijn zwart-witte voorkomen is hij altijd helder en duidelijk. In zijn dagelijks leven altijd wel te vinden in een bar van een studievereniging, zolang het bier maar gratis is.

Pino, (ook wel bekend als Big Bird) brengt internationale allure op onze lijst. Naar aanleiding van het Cursordebacle is zijn oog komen vallen op de TU/e en hier wil hij strijden voor meer onafhankelijk, maar vooral meer irrelevant nieuws op de TU/e.

Als laatste, onze lijstduwer, Juffrouw Eugenia. Ze is van alle markten thuis, naast de enige vrouw op onze lijst, is ze ook het aanspreekpunt voor alle internationale studenten die voor meer irrelevantie staan. Zelf staat ze vooral voor meer waardering voor de Secretaresses en de Secretarissen van studentenbesturen in de vorm van een verplicht agendapunt: dankzegging notulist.

And finally, our list pusher, Miss Eugenia. She is a jack of all trades, besides being the only woman on our list, she is also the point of contact for all international students who stand for more irrelevance. She herself mainly stands for more appreciation for Secretaries of Student Boards in the form of a mandatory agenda item: thanks minute taker.

Door een meningsverschil tussen de kiescommissie van de TU/e en de Slash over het verkiesbaar stellen van fictionele karakters is het helaas dit jaar nog niet mogelijk een stem uit te brengen op de bovenstaande kandidaten.

Spotify Wrapped 2023 – College van Bestu/er

Hoi! Daar ben je dan, na een jaar lang super-actief luisteren naar alles wat er gebeurde op de TU/e. Ook voor jou, CvB is het weer tijd voor je Spotify Wrapped. Een jaar samengevat in de nummers die het definieerden!


Want wat heb je weer lekker geluisterd dit jaar. Of ja, geluisterd is één, maar je hebt het ook begrepen! Zo luisterde je afgelopen mei eindeloos naar de ‘Ik Vertrek’ soundtrack, heel passend natuurlijk.

Daarna kwam een rustige periode waarin er veel goed ging, zelfs de Intro week! Hier was Boom Boom Boom Boom! een tijd lang helemaal jouw ding. En het wierp zijn vruchten af, want University Rebellion kwam ook echt weer in ‘your room’!

Helaas kon het niet altijd feest zijn. Een zwarte periode voor de persvrijheid brak aan, die werd gedomineerd door Zwart Wit van Frank Boeijen, en helaas direct daarna viel je nog iets verder door. Je kwam uit bij Star Wars – Mario Kartel, wat natuurlijk wel past bij de crisisstand waar je even in verkeerde.


Maar er was licht aan het eind van de tunnel! Ten tijde van deze Wrapped speelt er enkel nog vrolijke muziek door de speakers in Atlas 1.501. Satisfyer – Roxy Dekker staat al weken op repeat!

Nog even kort: je hebt dit jaar 99.999 minuten geluisterd naar saaie UR vergaderingen, maar je hebt er nu wel een keer iets van geleerd. Hieronder een overzicht van je meest geluisterde artiesten en nummers. Al met al een jaar waar je veel van hebt geleerd, maar ook zeker met zijn hoogtepunten! Op naar weer een mooi jaar!

Meest geluisterde artiesten:Meest geluisterde nummers:
Frank Boeijen GroepSatisfyer
Roxy DekkerBoom Boom Boom Boom!
VengaboysZwart Wit
Mario KartelStar Wars
KH Nieuws MediaIk Vertrek! (Soundtrack)

Jouw luisterpersoonlijkheid dit jaar was…………….

DE STRIJDER

Je hebt hard moeten werken om je doelen te behalen, en dat is niet altijd gelukt. Maar gelukkig heb je ondertussen wel kunnen genieten van de muzikale parels die jou aan het werk hielden!

FSE-verenigingen zoeken Big Spender om van winst af te komen (advertentie)

Heb je weer een maand lang al je geld uitgegeven aan onnozele dingen? Blijkt maximaal lenen weer veels te weinig om al jouw geweldige plannen uit te voeren? Is geld uitgeven echt jouw ding, en wil je dat eens op grotere schaal uitproberen? Wordt dan lid van een barcommissie of tappersgilde van jouw studievereniging!

Dit is je kans om zowel je horeca-ervaring als het gat in je hand te benutten, want wij hebben binnenkort geld zat. Denk mee aan megalomane ideeën om ons van dit probleem af te helpen en doe ondertussen nog wat meer ervaring op in het gratis nuttigen van bier terwijl de klanten aan de bar zich scheel betalen om uiteindelijk jouw ideeën te bekostigen.

Wij bieden goede werkomstandigheden, zoals werken vanaf 16:00 of 16:30 (afhankelijk van het CvB) tot 19:00 of 20:00 (idem) in een werkruimte extreem dichtbij jouw studieplek. Je hebt geen ervaring nodig hiervoor. Een gebrek aan (nuttige) ‘horeca-ervaring’ is zelfs een pre. Als jouw ideeën maar duur zijn!

Interesse? Stuur je CV en motivatie naar fse@tue.nl onder vermelding van je studie en wij zorgen dat deze bij de goede bar terrecht komt!

Deze advertentie is bekostigd vanuit de winstmarges van de Weeghconst, Het Walhalla, De ‘Salon’, de F.O.R.T., The Villa, het Dakterras, het Internaat, Skybar!Underground, In Vivo, Lucid.Bar en de Patronus (Pattern’s imaginaire bar), mede-georganiseerd door de FSE.

Overnameoorlog Bokmabourgondiërs en Ketelconnaisseurs zet studieverenigingen op scherp

Aangrijpend nieuws op de NOS vandaag voor veel verenigingen van de TU/e, Bokma wordt mogelijk overgenomen door Ketel1. Sinds jaar en dag worden er liters Bokma en Ketel gedronken op de campus, om te vieren, om te feuten, of gewoon door de koffie. De rivaliteit tussen de Bokmaburgemeesters en de Ketelkoningen is dan ook zeker te voelen en het merk, dat jouw vereniging drinkt in diens Bokmaburcht of Ketelkasteel, is uiteraard superieur.

Sinds het artikel worden bestuurders van Simon Stevin ondervuurd met vragen over de toekomst van de Bokmaborrel en het onderwerp staat ook zeker op de agenda van de komende ALV. De redactie van De Slash heeft uit bronnen vernomen dat de naam ‘ketelkantelen’ kandidaat is, mocht er een naamswijziging van de borrel doorgevoerd worden.

Bij navraag aan een vervent ketelkantelaar, Sander van G., actief Patternlid, kan de overname niet vroeg genoeg komen. Sander zet zich al jaren in voor de consumptie van Ketel en weet niet beter dan zijn dag te beginnen met een kopstootje.

Mocht de overname doorgaan dan hoeft het Ketelklassement van de Commissie Wervingsdagen in ieder geval geen concessies te doen, dat komt goed uit want er zijn dit jaar toch niet genoeg bestuursleden om de corporate identity opnieuw te formuleren.

Cursor op zwart, Slash in de knel: waar blijft het onafhankelijke nieuws?

Met lede ogen hebben wij aan moeten zien dat het andere onafhankelijke nieuwsmedium, Cursor, op zwart is gegaan. Ondanks dat wij direct onze lezersaantallen de lucht in zagen gaan – je moet toch ergens je nieuws vandaan halen, ook al is dat van ons ondertussen vier maanden oud – geeft dit ons toch niet de voldoening die we hoopten te hebben als nieuwe monopolist op de markt van onafhankelijk nieuws op de TU/e.

Cursor was namelijk een baken van licht in de vorm van soms gekleurde, maar vaak interessante berichtgeving. Dit baken is nu op zwart gegaan.

Daarom zal de Slash, uw onafhankelijke nieuwsmedium voor irrelevant nieuws, de komende tijd ook deels op zwart gaan. Noem het grijs. Deels uit steunbetuiging aan de redactie van Cursor, maar ook deels aangezien wij nu een totaal gebrek aan inspiratie hebben bij een totaal gebrek aan informatie. Cursor was namelijk altijd onze #2 nieuwsbron over alles wat speelde op deze universiteit. Zonder hen kunnen wij niet leveren wat wij als onze taak zien: irrelevant maar nuttig nieuws brengen vanuit de diepste krochten van de campus.

Om te zorgen dat wij nog steeds kwalitatief irrelevant nieuws kunnen brengen, denken wij dat de volgende stappen nodig zijn:

  • Cursor moet terug;
  • Voor meer irrelevant TU/e nieuws;
  • Met een onafhankelijke en journalistieke basis;
  • Met een fustje bier (maar wel na half 5).

TU/e schaft PhD-defense af: vanaf nu iedereen Doctor

In navolging van het plan van het Ministerie om de BSA-norm af te zwakken naar 30 ECTS, waardoor praktisch iedereen door zal kunnen stromen naar het tweede jaar, en dus, ooit, een Bachelor zal halen, heeft de TU/e weer eens het voortouw genomen. Vanaf nu hoeven PhDs zich niet meer te bewijzen in een zogenoemde verdediging. “Iedereen verdient het om Doctor te worden!”

Er is al langer discussie rond hora finita: mag een persoon als een assistant professor wel promotor zijn, of is dit enkel weggelegd voor de mannen en (soms) vrouwen in de hogere posities als professor? Met dit eerste besluit van het nieuwe CvB is deze discussie direct uit de weg geruimd: weg met de vakjes en iedereen doctor! “

Sylvia Lenaerts, kersverse Rector Magnificus geeft toelichting op dit baanbrekende besluit: “In België deden we al niet zo moeilijk, we noemden iedereen gewoon professor. Waarom zouden we daarom hier dan niet ook gewoon iedereen dr. maken? Waarom beginnen we gewoon niet al bij de bachelor? Die verdienen ook de rechten van een titel na 3 (of vaak iets meer, red.) jaar zwoegen.” Door het beleid van het vorige CvB gingen waardevolle talenten, zoals ons Belgische wonderkind Laurent verloren aan onze oosterburen. “Dat kan zal nooit meer gebeuren!” aldus Lenaerts.

Op de vraag of recent-afgestudeerden ook gebruik kunnen maken van deze regeling heeft Lenaerts een kort en duidelijk antwoord: “Nee, deze generatie studenten heeft jammer genoeg gewoon pech.”

Bouw tankstation eindelijk gestart

De redactie heeft uit bronnen vernomen dat nu eindelijk is gestart met het bouwen van een tankstation op het Laplace plein. Het plein aangrenzend aan Neuron, inmiddels omgedoopt tot Neuronbazaar, gaat straks niet alleen een tankstation, maar ook kleine PFAS fabriek krijgen.

Waar het gebouw Paviljoen eerder stond, is nu een grote bouwput te vinden. In recente bodemmonsters is bruinkool gevonden gevonden, en het CvB heeft recent mandaat afgegeven om direct te beginnen met graaf- en boorwerkzaamheden. De nieuwe uitbater van het terrein vertelde onze reporter: “de TU/e krijgt niet genoeg geld van het Rijk, dus lossen ze het begrotingstekort op deze manier op. Hoe het precies zit met het demonstratiebeleid op de TU/e, durft hij niet te zeggen. Wel hebben ze nog geen last gehad van protestacties: “De universiteit doet net alsof hier woontorens voor studenten komen.”

Lees ook onze eerdere berichtgeving (mei 2022) waarin Shell de bouw van het tankstation aankondigd.

ESC helpt sjaarzen aan nieuwe studie door mislukte BSA’s

Het Eindhovens Studenten Corps (ESC) start aankomende week voor het eerst met een speciaal programma voor eerstejaars. “Door het intensieve verwelkomingstraject bij het ESC lukt het onze eerstejaars helaas niet om hun BSA te halen,” vertelt de Praeses van het ESC aan De Slash. “Om deze groep studenten toch te kunnen behouden bij onze vereniging, starten we dit jaar met een pilot om ze te helpen een goede tweede keuze te maken. De open dagen zijn namelijk al geweest.”

Een van de meest gewilde plan-B studies is Technische Bedrijfskunde. “Ik doe nu Technische Natuurkunde, maar daarvoor moest ik best wel veel studeren en heb daarom mijn BSA niet gehaald,” aldus Marie-Claire, sjaars van het ESC. “TBK past in die zin veel beter bij mij, omdat ik dan iedere nacht de Ballenbak kan uitspelen.” Industrial Design zou ook genoemd worden als een mogelijke optie, maar daarvoor zijn de geesten bij het ESC niet vrij genoeg.